Kiekiai

KIEK REIKIA OMEGA-3?

Pagrindinis Omega-3 vartojimo tikslas – optimalus santykis tarp omega-3 ir omega-6.

Pastaraisiais dešimtmečiais žmonės suvartoja per didelį kiekį produktų turinčių omega-6 ir per mažą – omega-3. Kadangi abiejų grupių riebalų rūgščių apykaitai reikia tų pačių fermentų, omega-6 riebalų rūgščių perteklius trikdo normalią omega-3 rūgščių apykaitą ir neleidžia jų įsisavinti. Dėl omega-3 trūkumo gali atsirasti rizika normaliam ląstelių, audinių vystymuisi, organizmo gebėjimui kontroliuoti uždegiminius procesus.

EPR+DHR PAROS NORMOS

PAGAL EFSA

(Europos maisto saugos tarnyba)

suaugusiems nuo 250 EPR+DHR

nėščioms ir maitinančioms
nuo 200 mg DHR, 250 mg DHR + EPR

vaikams nuo gimimo nuo 100 mg DHR,
EPR rekomenduojamų dozių nenustatyta

EPR+DHR - iki 5 g.
DHR - iki 1 g per parą nekelia jokio pavojaus ir vaikams

PAGAL GOED

(Pasaulinė Omega-3 organizacija)

visiems žmonėms nuo 500 mg EPR+DHR

nėščioms ir maitinančioms nuo 700 iki 1000 mg
Omega-3, iš kurių bent 300 mg turi būti DHR

suaugusiems siekiantiems palaikyti
normalią širdies veiklą nuo 1 iki 5 g Omega-3

Rekomendacijos, kurios susijusios su konkrečiais sveikatos tikslais (EFSA)

Normaliai smegenų veiklai ir regėjimui

nuo 250 mg DHR

Normaliai širdies veiklai palaikyti

1250 mg EPR ir DHR

Normaliam trigliceridų kiekiui

2 g

Normaliam kraujospūdžiui

3 g

Norint pasiekti konkrečių sveikatos tikslų,
standartinių dozių dažnai neužtenka.

Mokslininkų ir mitybos specialistų manymu, daugelio šalių gyventojai omega-3 riebalų rūgščių vartoja per mažai. Atsakymas į klausimą koks yra optimalus omega-3 kiekis yra labai individualus, nes šiuolaikinė medicina akcentuoja ne konkretų kiekį, o teisingą santykį organizme tarp omega-6 ir omega-3 rūgščių. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamas omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis yra 2:1–5:1.

Kadangi abiejų grupių riebalų rūgščių apykaitai reikia tų pačių fermentų, omega-6 riebalų rūgščių perteklius trikdo normalią omega-3 riebalų rūgščių apykaitą ir neleidžia jų įsisavinti. Dėl šių priežasčių siektinas kuo stipresnių omega-3 rūgščių vartojimas.

Deja pastaraisiais dešimtmečiais vis daugiau suvartojama maisto, kuriame gausu omega-6 riebalų rūgščių ir per mažai omega-3 riebalų rūgščių. Omega-6 rūgščių yra daug įvairiuose maisto produktuose, įskaitant augalinius aliejus (kurių yra beveik kiekviename perdirbtame maiste), riešutuose, kruopose, duonoje, pieno produktuose, kiaušiniuose ir mėsoje.Santykis tarp šių riebalų rūgščių atskiruose maisto produktuose neretai siekia 10:1 ar net 20:1.

Didesnis riebios žuvies suvartojimas padėtų spręsti šią problemą, tačiau nepakankamai.

Ypač stiprios koncentracijos, aukščiausia kokybe pagal tarptautinius standartus sertifikuotų FJORD STRONG OMEGA-3 vartojimas – puiki alternatyva siekiant užtikrinti pakankamą omega-3 rūgščių kiekį,

ypač jų aktyvia forma –
EPR ir DHR.

Verta žinoti